недеља, 21. јун 2015.

Iznajmljivanje apartmana - na šta obratiti pažnju



Najnoviji trend u iznajmljivanju apartmana i soba na kraći i duži rok  koji dobija na popularnosti je pronalaženje smeštaja direktno preko interneta, ili internet firmi  i raznih sajtova (kao što je Booking.com, AirBnB i slični) koji povezuku vlasnike koji poseduju nekretninu,dali je to stan, kuća, apartman, sobu pa i krevet za vrlo niske cene i ljude koji traže smeštaj. Ovo je popularno kod posetioca koji brinu o svom budžetu, koji vole komfornost i opuštenost običnog doma, a ne sterilnost i komercijalnost  hotela, i hoće da budu što bliže do navika lokalnih žitelja.

apartment

Ali osim pozitivnih iskustava, ovaj način pronalaženja smeštaja krije i neke opasnosti, tako da nije na odmet znati neka osnovna pravila i saveta da se ne bi desilo da umesto rajskog provoda dobijemo noćne more.

Pravila koje treba da poštujemo:

1.     Osigurajte se da je sve legalno i po zakonu. Ovo može da vas spasi od raznih glavobolja. U nekim gradovima i državama inspekciju su vrlo revnosne i mogu da banu u sitne noće sate i da vam upropaste tako brižljivo planirani odmor. Najbolje je pre nego što bukirate sobu ili apartman da vam vlasnik pošalje kopiju ili skeniranu dozvolu za iznajmljivanje svog apartmana. Vlasnici koji nemaju šta da kriju sami će da vam pošalju dokaze o svojoj ispravnosti. Kada istražujete na netu obratiti pažnju na komentare i revije drugih gostiju koji su tu bili pre vas, možete čak i da ih kontaktirate e-mejlom, većina će rado da podeli svoje doživljaje i iskustva.
 
apartment for rent
apartment za iznajmljivanje
2.     Pažlivo pročitajte ugovor i uslove u njemu, šta je sve uključeno a šta nije za dogovorenu cenu. Njačeši nesporazum je kada vi mislite da su troškovi za struju ili vodu uračunati u cenu, a vlasnik misli da ste preterali i da treba da doplatite. Obično vlasnici istaknu samo dobre strane svoje voljene nekretnine, zato postavljajte pitanja, promislite unapred o svemu što može da iskrsne kao problem i da vam ugrozi uživanje i odmor. Dobro obratiti pažnju pri kojim uslovima se refundiraju sredstva koje ste platili ako nešto nije ispunjeno od strane vlasnika.  

3.     Pazite na vašu sigurnost. Ipak ste u tuđem stanu! Vlasnici obično garantuju sigurnost svojih gostiju, i obično tu nema velikih problema, ali nije na odmet ipak otovriti četvoro
bedroom
oči, obezbedite vredne stvari (najbolje je i ne nositi ih sa sobom na odmoru), birajte osvetljena mesta, izbegavajte stanove na prizemlju ili suterenu. Proverite ključeve i brave na vratima i prozorima. 

Plaćanje ja najbolje da ide preko posredničke agencije, ili web sajta da bi se izbegle prevare.  Posebnu pažnju posvetite vašim dokumentima, ako vam ukradu pasoš ili ličnu kartu moraćete ne samo platiti troškove nego i izgubiti puno vremena u redovima dok ne izvadite nove.

4.     Budite iskreni i direktni sa vlasnicima. Ako sa nečim niste zadovoljni odmah to kažite vlasnicima. Večina zna da je gost stalno u pravu i uradiće sve da udovolji zahtevima i da gosti budu zadovoljni i dođu ponovo. Ništa ne postižete time ako budete tihi pa se istresete u komentarima posle odmora. U iskrenoj i stalnoj komunikacije je i draž ovog načina iznajmljivanja apartmana, vlasnici tako poboljšavaju svoju uslugu i obogaćuju ponudu a gosti dobijaju odmor iz snova.

5.     Imajte rezervni plan. Nije loše unapred se obezbediti sa mogućim alternativnim lokacijama.  Ukoliko vaš smeštaj nije dobar ili ne ispunjava dogovorene i plaćene uslove, potrebno je dobro poznavati okolinu i moguća druga rešenja. Tako vaš stres zbog menjanje apartmana postaje manji.

building with apartments



Ovo su samo neki najosnovniji saveti koje treba da imate u vidu ukoliko se rešite da iznajmite apartman ili sobu preko web sajtova. Postoji izvesna doza neizvesnosti moguće su različite situacije i svaka je avantura sama po sebi, ali kao što je već rečeno, i put u nepoznato nosi određene draži i diže adrenalin. 
Tako da ovog leta probajte da nađete smeštaj preko web sajta!

2 коментара:

  1. Анониман24. јун 2015. 14:19

    Vrlo dobri i korisni saveti, a potpuno se slazem da je otvorenot i direktnost bitna sa obe strane. Jasna komunikacija i dodatna opreznost su uvek pozeljni.

    ОдговориИзбриши
  2. Najbolje je kad imate preporuku ili idete na provereno mesto. Za sve ostale varijante, treba napraviti i plan B.

    ОдговориИзбриши