петак, 24. октобар 2014.

Izdavanje apartmana – šansa za vlasnike stanova

Da li se isplati izdavanje apartmana vlasnicima stanova


Nekretnine u Beogradu su uvek na ceni


Izdavanje nekretnina u Beogradu uvek je bilo relativno unosan posao, ili bar izvor dodatne zarade.
U ovom gradu možete da izdate sve – sobu, kuću, stan ... Sve se traži jer Beograd je prema svetskim merilima jenda od 10 top destinacija koju obavezno treba posetiti. Takođe, u njega dolaze studenti, mladi u potrazi za poslom, turisti, poslovni ljudi. Svako od njih ima svoje kriterijume i potrebe, pri čemu je cena smeštaja za svakog od njih jedna od važnijih stavki za boravak u glavnom gradu.
S druge strane, stanodavcima je stalo da od svoje nekretnine zarade. I nije im svejedno koga će pustiti u stan, naročito ako su u njega uložili rad, vreme i novac, opremili ga, i omogućili uslugu kvalitetnog smeštaja.


Rizici i troškovi stanodavca


Tržište nekretnina u Beogradu poslednjih godina beleži pad cena, kako u prodaji, tako i u izdavanju stanova i kuća. Ako se i dobije dobra cena, pitanje je koliko dugo će se stanari zadržati. Ljudima se dopadne lokacija, vlasnik, sračunaju da će moći da podnesu trošak. Posle nekog vremena shvate da je to ipak bio preveliki zalogaj, i moraju da traže drugi smeštaj. Naći novog podstanara nije lako, retko se desi da se kockice savršeno uklope. Dok je stan prazan, gubi se na kiriji. A opet, moraju se platiti troškovi – infostan, internet, kablovska... Dupli gubitak.
Zato se poslednjih godina mnogi odlučuju da promene način izdavanja. Ne traže podstanare na duge staze, nego stan iznajmljuju kao apartman – na dan, ili nedelju, ili mesec. Ovaj vid smeštaja sve je popularniji, posebno među strancima i poslovnim ljudima. Oni dolaze u Beograd na kraće, spremni su da plate dobar smeštaj u gradskoj zoni, i traže udobnost i komfor.

Neka stan postane apartman


Ako ste stanodavac, razmislite da promenite zanimanje. Da svoj stan pretvorite u apartman, i postanete ugostitelj. Danas je bar lako da se reklamirate  – napravite sajt ili Facebook stranu, razglasite na Twitter-u, postavite fotografije na Instagram. U samom startu je možda najbolje kontaktirati firme koje su iskusne u izdavanju apartmana, i ponuditi im da oglase i vaš smeštaj.

Za početak, treba malo uložiti u opremanje. Nabaviti dobru posteljinu i peškire, opremiti kuhinju priborom, pozabaviti se dekoracijom. Internet je pun ideja i saveta, pa ako odvojite malo novca i malo više vremena, rezultati će ubrzo biti vidljivi. Ne zaboravite na sitnice koje vas mogu izdvojiti od ostalih: obezbedite gostima fen i peglu, toster ili mikrotalasnu rernu.



Osnovno što bi trebalo da ponudite je:

  • TV sa kablovskim ili satelitskim kanalima
  • WiFi internet
  • Klima za leto
  • Grejanje za zimu
  • Parking mesto može biti veliki plus


Pripremite im korpu sa voćem ili slatkišima za dobrodošlicu. Budite pravi domaćin.



Posle svake ture gostiju, treba srediti stan, promeniti posteljinu. Ako nemate vremena da se time bavite, možete angažovati firme koje se bave čišćenjem i održavanjem stanova, da to urade umesto vas.


Zašto je Beograd dobro tržište


Ovakav vid izdavanja zahteva malo veće angažovanje, ali se sasvim sigurno isplati. Na dobroj lokaciji, cena verovatno neće biti manja od 40 eura po danu. Ako u proseku budete izdavali 20 dana mesesčno, lako je izračunati dalje. Imajte u vidu i da je Beograd grad koji obiluje događajima (koncerti, sajmovi), kao i da je sve veći broj turista koji dolazi u vreme novogodišnjih, uskršnjih, prvomajskih  praznika. Tada i cene izdavanja idu na gore, tako da je računica jasna.

Iskoristite kapacitet koji imate na najbolji način. Aktivirajte se, neka u vama proradi preduzetnički duh – možda se to pretvori u odličnu poslovnu ideju.

3 коментара:

  1. Nikako ne izdavati studentima i slicnima. Da ne budem pogresno shvacen nemam nista protiv mladih, ali po samoj svojo prirodi mladost trazi zabavu, mladost je malo neodgovorna tako da prvo pijanstvo i stan je ruiniran. Ne pomaaze mnogu ni korpica sa vocem

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicna ideja da se uz nesto truda i novca stan koji bi bio prazan, neiskoriscen ili sa podstanarima koji ne placaju redovono napravi jedan dobar apartman za izdavanje i time se ulozena sredstva u stan vrate jednostavnim izdavanjem na dan ili nekoliko dana.

    ОдговориИзбриши
  3. prava ciljna grupa su ljudi koji dolaze u beograd poslovno, pogotovo ako firma placa smestaj

    ОдговориИзбриши