четвртак, 23. октобар 2014.

Smeštajni kapaciteti u Beogradu

STANJE SMEŠTAJNIH KAPACITETA U BEOGRADU

Grad Beograd kao turistički centar


U Beogradu dolazi sve vise i više posetilaca. Po podacima Republičkog Zavoda za statistiku,  u 2013. godini prestonicu Srbije ukupno je posetilo 1 036 000 turista što stranih što domačih, dok je samo u prvih 7 meseci u 2014 povećan obim poseta za oko 15% u odnosu na iste period prošle godine. Tradicionalno Srbiju i Beograd najviše posećuju Slovenci, gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Italije, Bugarske, a sve više dolaze i građani Turske. Razlozi za posetu su razni, od razgledanja znamenitosti i uživanje u dobroj hrani i piću, odličan provod i td. Pred grad i državu postavlja se zadatak da se ovi posetioci adekvatno smeste i da se iz toga izvuče i materijalna korist.

Smeštajni kapaciteti u Beogradu 


Smeštajni kapaciteti grada Beograda sastoje se od određenog broja

  • hotela, 
  • hostela, 
  • kampova, 
  • privatnog smeštaja 


Prema poslednjim podacima Turisticke organizacije Beograda za 2013 godinu, u gradu radi 61 hotel i 90 hostela. Hoteli su u raznim kategorijama, od 1 pa do 5 zvezdica.

Neko će pomisliti da je to i više od dovoljnog, ali stručnjaci u ovoj oblasti smatraju da ima mesta za još nekoiko objekata. Posebno je izražen nedostatak luksuznih hotela sa više zvezdica. Svedoci smo da je u poslednjih nekoiko godina izgrađeno nekoliko hotela visoke klase. Na primer, otvoren je luksuzan hotel Crowne Placa, Falkenštajner, Hotel Allure Caramel, Hotel Atera i još neki, a pri kraju su i radovi na Radison Blu hotelu kod starog Mlina na Senjaku, Holidey Inn, Zepter Apart Hotel i još neki. Ovo garantuje visok stepen standarda i luksuza za buduće posetioce.



Oni sa malo manje dubokim džepom imaju na raspolaganju hostele. Hosteli su manje komforni i manje luksuzni ali su zato jeftiniji. Svakako da imaju svoje klijente ovu aktegoriju traže mladi, studenti, posetioci koncerata i raznih kulturnih dešavanja. Kao što smo več rekli smatra se u Beogradu ima oko 90 do 100 hostela.




Beograd nema ni približno onoliko kampova koliko bi grad te veličine trebalo da ima. Razlog za to je slaba domaća tražnja, a stranci ne mogu da popune brojku koja se smatra za dovoljnom da bi oni radili sa zaradom. Poznat je kamp Dunav u Zemunu.



Veliku popularnost dobijaju privatni apartmani. Mogu da se iznajmljuju na duži i na kraći period. To su komforni i ukusno opremljeni stanovi koji svojim stanarima pružaju svu moguću udobnost i mir. Dobra stvar je što se izbegavaju  gužve oko prijavljivanja na recepcijama a vreme iznajmljivanja je vrlo fleksibilno, od nekoliko sati pa do nekoliko dana.
Po podacima Turističke organizacije Beograda, u gradu ima oko 500 privatnih apartmana za kraći ili duži odmor, ali tu brojku teško možemo proveriti, za našu poslovnično lošu statistiku oni su teško vidljivi. Ali u svakom slučaju imaju vrlo važnu ulogu u popunjavanju rastućih potreba za smeštajem.


Budućnost je svetla


Nema sumnje da će grad Beograd ostati popularan kod turista, i da će ta popularnost rasti, a sa tim se nameće potreba za povećanjem smeštajnih kapaciteta. Za razliku od drugih industrijskih grana u Srbiji, koji imaju teškoće da prate zahteve tržišta kada treba da podignu svoje kapacitete, možemo slobodno reći da se izgradnja hotela, hostela, i privatnih kapaciteta usprešno nosi sa rastućim potrebama.


9 коментара:

  1. Hotela u Beogradu ima i nikad ih nije dosta pogotovo sto broj turista iz godine u godinu raste medjutim raduje sto raste ponuda smestaja u apartmanima koji su dobro opremljeni a cena je pristupacna i za nas dzep.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da i ja primecujem da ima sve vise hotela po gradu, pitam se samo dali svi dobro rade, koliko su popunjeni?

      Избриши
  2. Spremajući se da posetim Beograd slčajno sam stigla do ovog članka. Nisam znala da postoje ovi kampovi. Bilo bi veoma zanimljivo boraviti u njima međutim ja planiram da dođem u novembru tako da nije vreme za kampovanje. Dolazi nas troje ili četvoro i verovatno ćemo izabrati neki apartman jer nam je hotel skup, a hostele baš i ne volimo. Nadam se da će nam biti lepo vreme. Vidimo se u Beogradu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. koliko znam u Beogradu nema dobrih kampova. Uostalom samo 1 (jedan) taj u Zemunu ispunjava koliko toliko najnize uslove

      Избриши
  3. Odličan tekst, mada i hoteli imaju nekih svojih prednosti, pogotovo kada su malo bolje kategorije da ne kažem lux.

    ОдговориИзбриши
  4. Apartmani su dobra opcija, uglavnom su dobro opremljeni, nude komfor koji se u hotelu ne moze dobiti za te pare.

    ОдговориИзбриши
  5. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  6. Svakako je dobro da se broj smestajnog kapaciteta u Beogradu povecava s obzirom da je broj turista iz regiona i iz drugih delova sveta sve veci. Mislim da je privatan smestaj jedan od popularnijih vidova smestaja u Beogradu.

    ОдговориИзбриши
  7. Beograd je zaista velik grad i lepo je posetiti ga, ali pronaći smeštaj je stvarno teško. Bila sam par puta, jednom sam imala sreće, ali za drugu posetu tražila sam apartman malo veći i bome sam se namučila.

    ОдговориИзбриши