петак, 8. мај 2015.

Smeštaj u Beogradu uz obilazak Zemuna

Istorijski osvrt

Nekada je bio zasebni grad, a danas je Zemun opšina u gradu Beogradu. Ljudi su naseljavali područje Zemuna još iz doba Neolita, koristeći povoljan položaj na obali Dunava. Toponim Zemun pojavio se dolaskom Slovena, na osnovu tzv. zemunica u kojima su živeli prvi doseljenici.

Kroz istoriju, Zemun kao grad značajno počinje da se razvija još od 1717 god. s dolaskom Austrijanaca i njegovim postankom dela Habsburške Monarhije. Razvija se kao ekonomski i trgovinski centar koji se nalazi na granici I predstavlja “pretnju” Turskoj imperiji. To poboljšava položaj Zemuna i kao kulturne spone s posebnim uticajem na Srbe koji su još uvek pod turskom vlašću u to vreme.



Zemun je imao populaciju od 17.000  godine 1910, a većina su bili poljoprivrednici, dok je četvrtina stanovništva bila zaposlena u trgovini i industriji. Već 1920-te imao je oko 30.000 stanovnika različite nacionalnosti. 

Šta posetiti u Zemunu

Zemunska tvrđava je najstarija građevina u Zemunu, a spominje se već u IX veku. Millenium Tower (Gardoš kula) stoji u središtu nekadašnjeg utvrđenja. Podignuta je od strane mađarske vlasti 1896. godine, a obnovljena je 1962. Takođe je poznata i kao kula Sibinjanin Janka (Ivan Hunyadi), mađara srpskog porekla.

Sunčani sat kuće u Dubrovačkoj ulici 2, izgrađena je u prvoj polovini XIX veka, u klasičnom stilu s elementima baroka. Poznati srpski pisac i javni službenik Jovan Subotić proveo je svoje poslednje dane svoga života u toj kući.

Kuća porodice Karamata u ulici Matije Gupca 17 sagrađena je 1764 god. za bogatog trgovca Kuzmana Jovanovića, a njegovi potomci još uvek žive tamo. Enterijer kuće sa svojim pokućstvom, stilskim nameštajem iz XVIII i XIX veka i porodični portreti stoje sačuvani do danas.



Ičko kuća, na uglu Bežanijske i Svetosavske ulice podignuta je 1793. u prelaznom stilu između baroka i klasicizma. To je dom poznatog trgovca i diplomate iz Srbije pobunjenika Petra Ičkog.

Spirta kuća, u Glavnoj ulici 9 je redak primer stambene zgrade iz druge polovice XIX veka, dizajnirana od strane bečkog arhitekta u neogotičkom stilu. Kuća je građena za porodicu Spirta. Ona je trenutno Memorijalni muzej Zemunu, osnovan 1955. godine.

Kuća Dimitrija Davidovića u Glavnoj ulici 6 je sagrađena u drugoj polovini XVIII veka u klasicističkom stilu, kao jedan od prikaza civilnog tipa kuća. To je rodno mesto Dimitrija Davidovića, utemeljitelja srpskih novina, sekretara princa Miloša Obrenovića, državnika i diplomate.



Zemunski kej je jedna od prepoznatljivih turističkih, kulturnih I istorijskih obeležija Zemuna, a nalazi se na desnoj obali Dunava. Zvaničan naziv je "Kej Oslobođenja", počinje ispod brda i naselja Gardoš, a doseže do opštine Novi Beograd, na istoku se graniči sa naseljima Donji Grad i Retenzija, a na jugu se graniči sa Ušćem i Novim Beogradom. Zemunski kej je poznato šetalište i pešačka kao i biciklistička staza koja se od brda u Zemunu nastavlja uz Dunav do Ušća i čini jednu kontinuiranu pešačku zonu ka Starom Sajmištu i Savskom nasipu, duž leve obale Save. Visoki obalni nasip napravljen je još 1967 godine.  

Zemunski kej je glavno područje za brojne plovne objekte. Takođe, i obala, a i samo šetalište, prate liniju obližnjeg Velikog ratnog ostrva, a tu je početak pontonskog mosta koji periodično povezuje ostrvo i plažu Lido s kopnom i koji se na tom mestu postavlja svakog leta.


Kafane, restorani, kafići I splavovi u Zemunu su poznata mesta u kojima se može dobro provesti zavisno od toga za koju vrstu zabave ste raspoloženi, a nemojte propustiri da posetite I Zemunski park, crkvu Blažene Device Marije, Zemunsku pijacu I još puno toga.

Smeštaj u Beogradu

Brojne su prednosti, ako se odlučite da svoj privatni apartmanski smeštaj potražite u ovako zanimljivom gradu kao što je Beograd, koji u sebi sadrži Stari Beogad, Novi Beograd, Zemun i ostala prigradska naselja koji svaki za sebe imaju šta da ponude.

Iskoristite prednosti boravka u prestonici Srbije, a ako vam se Zemun učinio zanimljivim sremite se na to da:

  • Bićete okruženi predivnom arhitekturom, lepim, uskim i krivudavim uličicama koje kriju brojne lepote koje ne možete videti, ako ne zađete u njih i ne obiđete ih,
  • Pored obala Dunava uređeno je šetaliste sa biciklističkom stazom, pa možete unajmiti i biciklu kao prevozno sredstvo koje vam je sasvim dovoljno da bi ste kretali po Zemunu i Novom Beogradu, a za obilazak ostatka Beograda preporuka je najam rent a cara 
  • Vrlo brzo stižete do Beogradskog aerodroma, autobuske i železničke stanice
  • Šoping centar Usće je na delu šetališta Zemunskog keja kod ušća Save u Dunav, do kojeg možete stići i peške.
  • Ako ste unajmili apartman u letnjem period, ne mojte propustiti da se okupate na pomenutom Velikom ratnom ostrvu i na njegovoj plaži Lido…


Zaključak:

Kada se udobno smestite u svoj apartman krenite u avanturi istraživanja lepota Beograda, Novog Beograda i prelepog Zemuna, jer su svaki na svoj način neponovljivi, nesvakidašnji i nesumljivo zanimljivi za obilazak i dobar provod.


2 коментара:

  1. Odlican tekst, koliko dugo zivim u Beogradu, a nsiam imao pojma da postoje ova mesta, tako blizu mene. Obavezno cu ih posetiti

    ОдговориИзбриши
  2. Zemun ima svoj poseban sarm, i prilicno se razlikuje od ostatka grada. Ako ste u poseti Beogradu, ne treba propustiti ni obilazak Zemuna. Meni je svaki odlazak tamo kao mini putovanje.

    ОдговориИзбриши