петак, 19. децембар 2014.

Turistička vikend tura po Beogradu

Turističke vikend ture


Bez obzira na burnu istoriju po kojoj su Srbija, a i njena prestonica poznati, ipak je srpska prestonica, kako mnogi kažu „grad kulture i uvek u pokretu“. Mnogi oni koji još nisu imali tu priliku, mogu se zapitati, zašto treba posetiti Srbiju i Beograd? Oni koji su imalu priliku da borave u Srbiji kažu da je to jedna od najuzbudljivijih destinacija u Evropi




Troškovi na putovanju


Prema rezultatima istraživanja nemačke agencije ADAC, a vezano za upoređivanje cena u 2014-oj godini evropskih gradova, Beograd je na zavidnoj poziciji i spada u jednu od cenovno najpovoljnijih turističkih destinacija u Evropi.

Da ne bi došlo do šoka nakon povratka sa lepog i uzbudljivog putovanja, najbolje je pre puta dobro proučiti kompletnu turističku ponudu, potencijalne turističke vikend ture kroz Beograd, kao i moguće troškove na tom putu. Na svakom putovanju novac jednostavno „odlazi“ iz novčanika ili sa platne kartice za:


  • hotele, hostele ili apartmane
  • rent a car,  
  • parking, 
  • muzeje, 
  • kafu u najlepšoj centralnoj ulici, 
  • alkohol za vreme noćnog provoda ili 
  • nešto što smo zaboravili da ponesemo, kao na priemer četkica za zube ili jednostavno, novac potrošimo na odličan shopping. 

Sve to manje ili više košta u zavisnosti od toga gde putujemo.

U tabeli je prikazana kategorizacija nekih od evropskih gradova.




Kako provesti nezaboravnih 2 dana u Beogradu?


Da li ste na Fourskuare? Nije loše da putem ove aplikacije na svom telefonu ili tabletu pronađete puno toga što vam može biti zanimljivo i korisno, a vezano je za Beograd. U početku, možda će vas zbuniti kombinacija srednjevekopske i sovjetske arhitekture, ne baš tako skladno uklopljene, jer smatra se da je u prošlosti bilo više od 40 invazija na ovaj grad, pa neka ne čudi nesklad u pokušaju obnove i neke nejasnoće u pogledu arhitektonskih rešenja. 

Sve to ovom gradu daje poseban šmek, jer Beograd je grad kontrasta, ali ipak vitalan, sa atraktivnim pešačkim ulicama u centru i šarmantnim setalištima duž obala reka Dunava i Save, kao i malim ulica koje odnekud izviruju i mame da u njih zavirimo i kroz njih prođemo. 

Ukoliko planirate da otputujete negde na kratko, a Beograd još niste posetili, zanimljiv je predlog obilaska grada za vikend, mini turističke ture, uz kratkoročni najam privatnog smeštaja.



Ako pak dolazite avionom slećete na Beogradski aerodrom Nikola Tesla koji nije daleko od centra grada. Dobar je predlog tražiti smeštaj u centru grada, jer sam centar nije veliki, a odatle možete obići mnogobrojna zanimljiva mesta i znamenitosti. Beograd je poznat po povoljnom privatnom smeštaju u apartmanima i studijima, pa ih možete iznajmiti, na primer u blizini Studentskog trga, na Slaviji, u Bulevaru Kralja Aleksandra u blizini Tašmajdanskog parka i sl.


Prvi dan


Ujutru prošetajte po ulici Knez Mihailovoj do Trga Republike i do statue kneza Mihaila koji je okončano tursku okupaciju u 19-om veku. Takođe, prošetajte po Gornjem Dorćolu i u nekom od lokalnih kafića i popite jutarnju kafu. U ponudi su i manji restorani koji nude povoljan i ukusan doručak koji će vas okrepiti, jer će vam trebati snage za predstojeće obilaske. Obiđite Muzej istorije Jugoslavije, a tamo Kuću cveća, Titov mermerni mauzolej i pogledajte fascinantnu kolekciju poklona koje je Josip Broz Tito za svog života primao.  Ako posećujete Beograd između aprila i oktobra meseca, možete ići u obilazak i obližnjeg Kraljevskog kompleksa. Posetite hram Svetog Save  sagrađenu od impozantnog belog mermera i 4.000 tona teškom kupolom. Hram je još u izgradnji, a nakon njegovog razglednaja prošetajte po Karađorđevom parku gde se nalazi i njegova statua.




Ručajte u nekoj od mnogobrojnih beogradski kafa s anacionalnom kuhinjom. Kafane su jedna od zaštitnih znakova Boegrad. Najstarije kafane u gradu otvorene su početkom devetnaestog veka. 





Obiđite tvrđavu Kalemegdan, tačnije ruševine tvrđave koja se nalazi na brdu iznad ušća reka Save u Dunav.  Spustite se do Savamale, prošetajte i popite piće u nekom od kafića sa prelepim pogledom na Savu. Nakon toga krenite u noćni provod i uzivajte u njemu do ranih jutarnjih sati.


Drugi dan 


Pogledajte stalnu muzejsku postavku Vojnog muzeja koji ima fascinantnu kolekciju naoružanja od keltskih koplja da kasetnih bombi. Fotografije iz nedavnih ratnih sukoba su posebno dirljive. 




Posetite Etnografski muzej sa kolekcijom naizgled beskrajanog niza narodnih nošnji, kao i odličnim izložbenim prostorom tradicionalnog seoskog enterijera  i građanskog enterijera sa prelepim komadima stilskog nameštaja koji pokazuju raznolikost života 19. veka na Balkanu. Zanimljivo je da je ovo zdanje bilo Vrhovno komandno sedište nacista tokom okupacije Jugoslavije. 




Popodne posetite neki od restorana u centru i probajte tradicionalna srpska jela kao i popularni domaći brend, srpsko piće Rakija (srpska rakija). Nakon ručka posetite neki od Shopping centara ili u suvenirnicama ili na tezgama kupite suvenire ili nešto što će vas uvek podsećati na ovu kratku, ali lepu posetu Beogradu.




Zaključak


Kao što se može zaključiti, srpska prestonica nudi bogat sadržaj koji može zadovoljiti svačiji ukus. Pronađite za sebe dobar privatan smeštaj, obavestite se o mestima koja bi vam mogla biti zanimljiva da ih posetite, i uz ne tako mnogo novca uživajte u svom vikend putovanju. Izaberite turističku turu kroz Beograd koja će vas fascinirati i uliniti pravim zavisnikom od našeg glavnog grada.






2 коментара:

  1. I ako zivite u Beogradu, dobra je ideja da povremeno organizujete neku "vikend turu". Uvek ima ponesto novo sto moze da se vidi, obidje, nauci...

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican tekst, svidja mi se i tura. Zivimo u Beogradu a nikada nismo posetili neka mesta koja se ovde spominju

    ОдговориИзбриши