четвртак, 16. април 2015.

Korisne aplikacije za putovanja

Sigurmo mnogi od nas vole da putuju, nekada su to poslovna putovanja na kojima retko imamo prilike da obiđemo znamenitosti mesta u kome boravimo, ali tu su naravno i turistička putovanja koja nam pričinjavaju daleko više zadovoljstva i na koja odlazimo sa radošću i iščekivanjem. Mnogi od nas kada se spremaju na neki duži ili kraći put vole da se pripreme za njega, a to ne podrazumeva samo pakovanje rančeva, torbi i kofera, već i informisanje o destinaciji ili destinacijama koje obilazimo, o istoriji i kulturi tog podneblja, o hrani, običajima i mestima gde se možemo lepo provesti, i ostalim korisnim stvarima.



U današnje vreme sigurno je da velika većina ljudi svoj život ne može da zamisli bez Smart telefona ili tableta, pa tako su nam te korisne sprave dobri "saveznici i saputnici" i na putovanjima, jer ipak, kada se dođe „na lice mesta“, sve nam je novo, drugačije, čujemo jezike koje ne razumemo, možda nije sve jasno obeleženo i istaknuto, niko nas ne dočekuje, već smo doputovali u nameri da se sami snađemo, ali srećom, postoje načini koji znatno mogu uštedeti vreme, novac i olakšati snalaženje na putovanju pomoću korisnih aplikacija.

Opremite se za nezaboravno putovanje

Hipmunk omogućava pretragu avio letova sa istaknutim vremenom, rasponom cena, ponude različitih avio kompanija. Rezultati pretraživanja jednostavni su za čitanje, predstavljeni u bojama u grafikonima i jasnim sortiranjem. Jedna od njegovih boljih funkcija je pretraga hotela i apartmana, pogotovo ako su vaše potrebe specifične. Takođe, tu je i ponuda rent a car agencija koje imaju svoje poslovnice na aerodromima i koje turiste mogu lako odvesti sa aerodroma do željene lokacije. 

MyCityWay je aplikacija koja je tipa gradskog vodiča koji pruža pretragu kategorija, kako znamenitosti, tako i javnog prijevoza, lekarskih ustanova, lokalnog vremena, temprerature, kao i lokalnih događaja u traženom području. Aplikacija je savršena za kratke izlete i boravljanja u nepoznatim gradovima.



Viber je aplikacija koju mnogi od nas imaju na svom telefonu i koja nam omogućava pored već uveliko poznatog Skype da pozivamo koga želimo i šaljemo slike, video ili samo tekst, pod uslovom da imamo internet vezu. Za razliku od Skype, Viber koristi naš broj mobilnog telefona i time omogućava ljudima lako povezivanje i kontakt.

TripIt je turistička aplikacija koja prati letove, hotelske rezervacije, iznajmljivanje automobila preko rent a cara, zakazane sastanaka, rezervacije u restoranima, a jedna je od možda i najpopularnijih na tržištu. Vrlo je korisna kao planer za najčešće poslovna putovanja, a za one organizovane i koji vole da funkcionišu planski i kada su na odmoru, mogu ovu aplikaciju koristiti i na turističkom putovanju.

Bing Translator je aplikacija koja nudi prevođenja sa nekog stranog jezika, a mogu se vrlo lako koristeći preko mobilnog uređaja. Kod Bing Translatora slikajte tekst koji ne razumete, na primer tabla na ulici, klik na dugme za prevod, upload-ujte sliku i dobićete prevod. App takođe nudi i upisivanje teksta za dobijanje prevoda na više od 35 jezika. "Speak" funkcija omogućuje vam da komunicirati s nekim ko ne može govoriti na primer engleski jezik, pa vam može audio prevesti tekst koji vaš sagovornik govori.



XE (XE Currency Converter) je aplikacija koja pretvara sve valute i pomaže u snalaženju sa lokalnim novcem i načinima plaćanja u datoj zemlji. Ona nudi tekuće kursne liste, pohranjuje najnovije ažurirane cijene, što znatno može pomoći pri sopingu čak i kada nema internet veze.

Foursquare je geolokacijska društvena mreža i aplikacija zasnovana na ideji o prijavi (tzv. check-in) na geografske lokacije gde se korisnici prijavljuju tj. „čekiraju“ i objekte koje posećuju. Koristi se tako što se sa mobilnog telefona (Android, iPhone, Blackberry, Window) vrši prijavljivanje, čime svojim prijateljima na ovoj mreži dajete do znanja gde se nalazite u datom trenutku. Ova aplikacija je korisna za one koji će posle nas obilaziti mesta na kojima smo bili i mogu biti dobra preporuka i uputstvo za buduće turiste i goste na mestima na kojima smo bili.


Snalaženje i obilazak Beograda

Ako vas put nanese u Beograd sigurno će vam pomoći već pomenute aplikacije, ali za lakše snalaženje i ova aplikacija vam može biti od pomoći:

Belgrade talking (Beograd priča) je aplikacija koja vas vodi do najznačajnijih gradskih lokacija u Beogradu. Dobićete i informacije o  istorijatu neke  građevine i najznačajnijim događajima koji se za nju vezuju.. Kada poželite da krenete u razgledanje Beograda, dovoljno je da usmerite telefon, uključite opciju „izmenjena stvarnost“ i pomoću vaše kamere pronađete najbliže lokacije. Otvoriće vam se sled kratkih priča o kulturnim i istorijskim znamenitostima grada. Preslušajte tekst putem audio snimka koji je obezbeđen na svakoj lokaciji.


Možete vrlo jednostavno planirati razgledanje  koristeći ucrtane mape koje vas vode kroz prošlost i sadašnji trenutak Beograda. Aplikacija vodi najboljom rutom za obilazak lokacija uzimajući u obzir vašu trenutnu poziciju. Izaberite rutu prema raspoloženju ili interesovanju i uživajte u svakom trenutku.

1 коментар:

  1. Treba se informisati o destinaciji gde putujemo neke osnovne informacije vezano za smestaj,valutu i bezbednost ostalo je na agenciji bar bi tako trebalo biti.

    ОдговориИзбриши