среда, 22. јул 2015.

Problemi kod iznajmljivanja apartmana

Vlasnici apartmana, pored svoje osnovne delatnosti, često moraju da se nose i sa lažnim vlasnicima, koji ni manje ni više, nude na razne načine, baš njihove apartmane.

Lažno iznajmljivanje tuđih apartmana


Internet mreža, odnosno globalna dostupnost informacija , učinila je ogroman korak napred u ponudi smeštajnih kapaciteta, ali i sa druge strane i značajno olakšala korisncima istih pronalaženje optimalnih lokacija i prihvatljivih cena smeštaja u aparmtanima.



I kao u narodnoj priči, gde se dvoje vole uvek dođe treći. Treći su oni koji kao kukavičije jaje, poturaju tuđe kapacitete kao svoje, često uzimajući novac unapred. Na taj način stiču nezakonit prihod. Čisti online kriminal. Veoma opasan vid prevare u kome direktno stradaju korisnici, gosti, ali indirektno i iznajmljivači, servisi, odnosno vlasnici agencija, portala, tj. specijalizovanih servisa tako gube kredibilitet i poverenje, koji se ipak, najteže stiče. I to se događa kako kod globalnih servisa poput Booking, Airnb,  HolidayLettings, Tripadvisor, House trip, tako i kod lokalnih portala, tj. sajtova, koji ne mogu da imaju uvid u precizne podatke oglašivača, niti se baš preterano trude da do istih dođu. Online prevare su već verni pratilac virtuelnog sveta, i ako i u realnom životu postoje oni koji koriste veštine i znanje da putem prevara i kriminalnih radnji dođu do nepoštene zarade.

Virtuelno oglašavanje


Teško da neko od nas nije za ovo vreme Interneta, komentarisao, oglasio, ocenio, kupio, prodao nešto putem Interneta, odnosno sajtova. Oni koji rade prevare putem Interneta imaju značajnog manevarskog prostora i neke proverene puteve za pokušaje prevare. Otvaranje javnog email naloga sa lažnim podacima, pa onda registrovanje na specijalizovanim sajtovima za oglašavanje sa tako otvorenim mejlovima, i kao vrhunac balade, oglašavanje tudjih nekretnina, u ovom slučaju apartmana. Nema previše matematike, samo vrhunski bezobrazluk i kriminalno ponašanje kome je nekada jako teško ući u trag.



Možete zamisliti osećaj vlasnika koji na veoma posećenim sajtovima ugledaju sopstvene smeštajne jedinice, koje u njihovo ime, neovlašćeno, nudi neko nn lice. Događa se da upravo vlasnici pokušaju da rezervišu sopstveni smeštaj iako je regularno popunjen. Naravno, dobijaju informaciju da mogu da urade rezervaciju, ali da malo uplate unapred, i eto prevare. Jedino što u tom slučaju preostaje je da odmah prijavite nadležnim organima zloupotrebu, jer je to često jedini način da se do prevaranata dođe i spreče dalje zloupotrebe.

Naravno, ni veliki ni bogati ne mogu da provere svaku ponudu koju dobiju u svoju bazu za oglašavanje. Ipak, kod većih i profesionalnijih portala postoje određeni nivoi provere oglašivača, pa je prevaru znatno teže sprovesti. Manji sajtovi, portali, u želji za što lakšom zaradom, imaju slabiju proveru, koja može biti veoma primamljiva onima koji vole hleb bez pogače.

Kako izbeći probleme kod iznajmljivanja


  • Sugestija je da vlasnici portala, istraju na traženju dokaza, poput kopija o kategorizaciji, brojevima računa i drugim podacima, koji mogu biti kakav takav sistem zaštite. Na taj način bi posetioc i potencijalni korisnik mogao da vidi zvanične podatke o oglašivaču, što je ipak neka mera sigurnosti.
  • Pored toga, oni koji žele koristiti usluge nekog portala sa oglasima, ne bi bilo zgoreg da malo proguglaju i provere kakva su iskustva drugih sa tim sajtom. Upravo postoje problem u turizmu kao i u realnom životu. Od njih ne treba bežati, ali ih treba poznavati.
  • Takođe, ako za oglas, odnosno apartman koji se nudi preko sajta, postoje komentari onih koji su ga već posetili, vredi pročitati iste i saznati šta vas očekuje.


Preporuka zlata vredi

Kao i u mnogim drugim oblastima, tako i u ovom poslu iznajmljivanja apartmana, preporuka je nešto što mnogi vole da čuju i da je dobiju, kako bi smanjili neizvesnost i rizik. Proverena agencija za iznajmljivanje apartmana u Beogradu uštedeće vreme i novac.

Neki servisi za rezervaciju smeštaja, poput Airbnb,  upravo zbog toga, ali i ne samo zbog toga, vrše naplatu celog iznosa rezervacije od gosta, a pripadajući novac vlasniku šalju tek nakon povratne informacije od gosta.



Naravno, ovakav mehanizam je skoro idealna  zaštita svih učesnika u lancu. Posebna pogodnost ovogo načina realizacije rezervacije, je što je gost zaštićen od lažnih informacija iznajmljivača, jer ako mu smeštaj nije onakav kakvog je video na Internetu ili na drugi način, može tražiti i dobiti povraćaj sredstava.

Vlasnici mogu dodatno koristiti neke Google servise poput Google Alerts da prate oglašavanje sopstvenog smeštaja preko ovog servisa. Kada imaju vremena za to, naravno.

Naravno, i samo vlasnici apartmana moraju bit dodatno oprezni kome iznajmljuju apartmane, odnosno kome prihvataju rezervacije. I pored svega ostaje činienica da se nikada ne mogu predvideti baš sve nepovoljne varijante, kao i metode prevare na Internetu, ali jednostavno treba biti obazriv, informisati se.

Vaša iskustva


Da li ste imali ovakva ili slična iskustva pokušaja prevare od strane trećih lica? Kako ste prevazišli taj problem?
Podelite vaše iskustvo na jednostavan način. Pošaljite nam vaše realno iskustvo, na email na marketing@srbijaspace.com i mi ćemo ga podeliti i na ovom blogu, ako naši urednici smatraju da je korisno.


4 коментара:

  1. prevare su prisutne svuda u svim domenima nasheg postojanja, tako da i ova oblast nije imuna na prevare, Ali ja ipak mislim da to nije uzelo maha i da se zadrzava na pojedinacnim slucajevima. Dobri i pouzdani sajtovi koi posreduju su iyradile dobre zastitne mehanizme, sa duplim i troduplim proveravanjem, bukiranjem i sl. tako da to funkcionise. Prevare mogu doci i iz drugog pravca od strane klijenata koji mogu da ne plate ceo racun, da se prijave kao dvojca a da u stanu budu vise i td...

    ОдговориИзбриши
  2. Tačno je da ima prevara, ali ovo stvarno prvi put da čujem za apartmane. A to se dešava kad ljudi idu na ne proverene i fušerske sajtove, pa nije ni čudo što se i to dešava. Al eto jest da je možda malo drugačija situacija zbog manjeg mesta i sl, na mom sajtu ne može tako lako da postavi apartman a da ga prvo neisproveravam do 3 kolena unazad i full biografiju. Zato su posetioci sajta definitivno zaštićeni.

    ОдговориИзбриши
  3. Često vlasnici apartmana neće priznati sopstvenu grešku javno, pa se do ovih informacija pre dodje kod policije, kojoj se naravno ovakve prevare prijave. Ipka, oprez nikada na škodi, i to vlasnici vrlo dobro znaju, neki pre neki posle.

    ОдговориИзбриши
  4. Apartmani su stvarno dobra opcija, dosta vlasnika je dosta investiralo i sredilo, bolje su i prijatnije od mnogih hotelskih soba u Beogradu. Samo je ptorebna mala pažnja zako kada iznajmite apartman nevažno da li na kraći ili dugi rok,obavezno napravite Ugovor o zakupu. Tako ste sigurni od prevare

    ОдговориИзбриши