субота, 25. јул 2015.

Provesti jedan vikend u Beogradu



Kliše kaže: u Beogradu ćete dobro jesti a dan ćete završiti na nekom splavu kako igrate do sitnih sati uz turbo folk muziku sa dobro raspoloženim lokalcima. Nekad se ispostavi da su neki stereotipi tačni.


Beograd

Beograd je stari grad preko koga su prošle mnoge civilizacije i koje su ostavljale svoje tragove na njemu; bio je glavni grad više država, a danas je velika metropola i glavni grad Srbije oko koga se vrti celokupni život ove države i koji svojim sadržajima privlači ljude iz regiona i iz sveta. Šta se može videti u Beogradu na primer za jedan vikend?

Kako najbolje provesti vikend u Beogradu?

Beograd nudi toliko sadržaja da je jedan vikend vrlo kratak period, ali probaćemo da organizujemo jednu turu. Dakle, došli ste u grad, naravno potrebno je prvo smestiti se, a najbolje je iznajmiti neki apartman za kraći odmor koji se nalazi u centru grada gde se nalaze najpoznatija mesta i sadržine.


Subota

Centralno mesto u gradu sa koga se obično kreće sa upoznavanjem i obilaskom je Trg Republike, Na trgu je podignut spomenik Mihailu Obrenoviću, to je mesto gde Beograđani i posetioci zakazuju sretanja i nalaženja (popularno nazvanom „kod konja“). Na trgu se nalaze dve veoma značajne zgrade, zgrada Narodnog pozorišta  i zgrada Narodnog muzeja, koja se permanetno renovira, tako da građevinske skele nisu neka postavka nego stvarno se radi.

Narodni muzej belgrade
Narodni muzej

Kada se nađete sa osobom koju ste čekali ide se pravo na najpozantiju pešačku ulicu u Beogradu, a to je Knez Mihajlova. Na ovoj ulici se nalaze lepe zgrade u arhitektonskom stilu koja datira iz vremena stare kraljevine Srbije. Sada su u tim zgradama prodavnice ekskluzivne robe, moderni „fensi“ kafići i barovi gde se pije kafa i gledaju prolaznici. Za nekog iz Holandije je ovo možda gubljenje vremena, ali šta oni znaju... Ulicom se razlaže lepa muzika koju izvode ulični svirači, baš kao i u svim drugim evropskim gradovima.
Na kraju ove ulice se nalazi Kalemegdan, stara tvrđava koja datira još od vremena starih Rimljana, oko koje se nalazi istoimeni park. Za obilazak Kalemegdanske tvrđave potrebno je odvojiti ako ne ceo dan barem jedno popodne. Treba obići zidine sa kojih se vide reke Dunav i Sava, slikanje je obavezno ispred spomenika Beogradski pobednik koji je zaštitni znak grada. U komplesku su još i Kula Nebojša, zoološki vrt, vojnotehnički muzej, nekoliko manjih crkava i još dosta toga, rekli smo potrebno je barem jedno popodne.
kalemegdan, beogradski pobednik
Panorama

Došlo je već veče, vi ste pomalo umorni i gladni a to znači pravac Skadarlija, boemska ulica gde se nalaze nadaleko poznate kafane sa vrlo ukusnom hranom i još boljom muzikom. Tradicionalana srpska kuhinja je mešavina turske, austrougarske, grčke, italijanske, mađarske i sve druge kuhinje koje su  tokom istorije prolazile na ovim područjima. Ali da olakšamo ljudima koji prvi put dolaze ovde, naručite  teleću ili pileću čorbu, salatu od sezonskog povrća, meso ne roštilju (da se ne iznenadite od količine) uz salatu se pije neka rakija da li od šlive, loze, dunje, kruške i tn. a uz glavno jelo se pije kvaliteno domaće vino, ili za manje sofisticirane pivo. Oko vas su vrsni muzičari koji izvode starogradske pesme tako da vino ili pivo brzo nestaje iz čaša. Ne zaboravite da na kraju ostavite bakšiš (da vas na to ne potseća konobar).
Ko ne voli starogradku muziku i roštilje, a voli elektronsku ili alternativnu muziku posle nabrzinu pojedene pljeske ili pice mesto dešavanja je Mikser Haus. To mesto je popularno kod mlađih ljudu, nalazi se u vrlo interesantnom starom gradskom jezgru nazvanom Savamala koje i inspiriše umetnike i ljude sa duhom. Na ovom mestu se odražvaju koncerti, izložbe, susreti, filmeski festivali, modne revije i još dosta aktivnosti.


Nedelja

Ako ste došli da se provedete nema previše vremena za spavanje. Posle burne noći na redu je novi dan. Ako vas zanima komunistička prošlost bivše nam države Jugoslavije (ovo posebno važi za posetioce iz Slovenije), treba obavezno posetiti Muzej 25 Maj i Kuću Cveća gde je pogreban bivši doživotni predsednik i maršal Josip Broz Tito.

Nedelja je vreme za prirodu i parkove. A u gradu ih ima ih nekoliko, Tašmajdan, Topčider, Košutnjak, može i šetnja pored reka, može se i do Ade Ciganlije, najpoznatije rekrativno mesto u Beogradu. Ako ste se zatekli u Beogradu za vreme paklenih letnjih meseci, onda to je jedino mesto gde se čovek može rashladiti i otići na plažu. Nije baš Kopakapana, ali Beograđanke će se već potruditi. Preporučujemo i šetnju čamcem ili brodićem. Isto tako može se otići i do Hrama Svetog Save, najveće crkve na Balkanu, ili do crkve Sv. Marka ili do nekog muzeja...

Ada Ciganlija

Jeste da je nedelja ali to ne znači da je noćni život stao. On počine sa zagrevanjem u nekom od kafića ili barova, na primer u starom delu grada, Dorćol ili ulici Strahinjića Bana. Kada prođe 1 ili 2 sata, kreće se na splavove, to se ne sme propustiti ako se hoće imati nešto o čemu će se pričati. Može se otići taksijem, koji je relativno jeftin, ali postoje i neki koji gledaju da očerupaju naivne i neikusne, može je bolje iznajmiti automobil, nekada je to jeftinije. Splavovi su brojni, svaki nudi različitu atmosferu i muziku od elektronske, tahno, hevi metal, starog dobrog roka pa do već spomenutog turbo folka. Zabava je zagarantovana i traje dok sunce ne izađe, to je znak da je vreme za odlazak, i za posetu neke pekare koja je otvorene od ranog jutra (da li su uopšte nekada zatvorene) gde se jedu odlična peciva ili burek. A nakon toga...

splavovi u Beogradu


Nakon toga vikend je gotov i može da se krene kući. Do nekog sledećeg vikenda.



2 коментара:

  1. Vikend je u Beogradu dovoljan tek da vam zagolica mastu, i da za sledeci put isplanirate malo duzi boravak. Cak i u vrelo leto, u Beogradu mozete naci nacina da se rashladite i provedete dan. Ja sam tek skoro otkrila da neki od bazena nude i nocno kupanje, to je prava stvar kad je temperatura danima preko 35 stepeni.

    ОдговориИзбриши
  2. Ima u Beogradu toliko da se vidi. Čak i stanovnici našeg glavnog grada ne znaju šta sve postoji ima u njihovom gradu, pa se iznenade kada pročitaju nešto temu Posetite beogradska jezera, mesta za beg od stvarnosti, U Beogradu postoje i jezera koje vredi posetiti

    ОдговориИзбриши