уторак, 1. септембар 2015.

Šta posetiti u Beogradu - AVALA


Iako je Beograd uglavnom okružen ravnicom, planina Avala je izuzetak. Avala ima nadmorsku visinu od 511 m i udaljena je od centra grada  17 km. Zbog svoje blizine i lepote ova planinja je popularno izletište i odredište za boravak u prirodi i na čistom vazduhu ne samo Beograđana nego i mnogobrojnih turista koji su smešteni u našem glavnom gradu.

avala tv toranj
Avalski toranj
Avalom dominira TV toranj  koji je visok 205 metara, što je najviša građevina u zemlji. Prethodni toranj koji je porušen 1999. tokom NATO bombardovanja bio je visok195 metara, a novi je ponovo sagrađen i pušten u rad 2010. godine.

Istorija i spomenici

Ime Avala potiče od arapske reči „Havala“ što znači Golo Brdo. Po planini je nazvan i mineral avalit koga ima ovde. Smatra se da je još u rimsko doba postojalo vojničko utvrđenje, a postoje i antički ostaci rudnika žive i srebra. U srednjem veku se ovde nalazio grad Žrnov, koji je kontrolisao prilaz Beogradu i čije su ruševine uklonjene 1934.
 
Spomenik Neznanom junaku na Avali


Planina Avala je  mesto velikog istorijskog i kulturnog značaja, na njenim padinama i okolini se nalaze nekoliko istorijskih obeležja:

·  Na vrhu planine godine 1938 podignut je Spomenik Neznanom junaku. To je delo Ivana Meštrovića posvećeno žrtvama iz Prvog svetskog rata
·         Na severoistočnim padinama Avale nalazi se spomenik Vasi Čarapiću, srpskom ustaniku
·         Mitrovićev dom prvi planinarski dom i spomenik kulture u Srbiji je na Avali 
·         Duž puta kojim se dolazi ka Avali nalazi se spomenik posvećen ruskim vojnicima koji su poginuli u avionskoj nesreći 1964. godine


Flora i fauna

Avala je prirodno dobro koje je stavljeno pod zaštitu 1859 godine:

Vrsta zmija i drugih reptila na Avali
U cilju očuvanja i unapređenja primarnih predeonih vrednosti i pejzažnih obeležja, raznovrsnosti oblika i pojava geonasleđa, bogatstva životinjskog i biljnog sveta i staništa, kvaliteta voda, zemljišta i šuma, negovanja tradicionalnih i istorijskih vrednosti, kao i stvaranja uslova za održivi razvoj rekreativnih i turističkih sadržaja i kontrolisane poljoprivrede, odnosno plansko uređenje i korišćenje prostora. (Sl.list grada Beograda, br43-2007) Na i oko planine se nalaze 8 izvora čiste i pitke planinske vode. Sa jednog izora je svojevremeno korišćena voda za proizvodnju čuvenog Vajfertovog piva.

U livadskim i šumskim zajednicama na Avali živi 597 biljnih vrsta. Vegetaciju čine najvećim delom šume hrastova, (sladun, medunac, manje kitnjaka i lužnjaka) cera a pri vrhu planine srećemo šume bukve. Zastupljene su i crni i beli bor, bagrem, srebrna lipa, crni jasen, brest, grab. Livadska vegetacija uglavnom zauzima južne padine u zoni hrastovih šuma.

Faunu Avale karakterišu vrste tipične za submediteransko-balkanskih lišćarske šume. Registrovano je 67 vrsta ptica, od kojih se 21 vrsta ubrajaju u prirodnu retkost Srbije i 16 vrsta sisara.. Najznačajniji predstavnici su jastreb, kobac, golub dupljaš, kukavica, zlatovrana, ćuk, vuga. Karakteristični sisari za Avalu su divlja svinja, riđa voluharica, jazavac, krtica, puh lešnikar, veverica i lisica.


Relaksacija i izleti


Staze na planini Avala
Pod njenom bujnom vegetacijom nalazi se spas od letnih vrućina i usijanog asfalta, a planina posebno oživi tokom proleća i jeseni kada je "piknikovanje" u senci drveća jedna od omiljenih aktivnosti.

Osim roštiljanja i konzumacije hrane i pića Avala nudi i sadržine za aktivni odmor. Izgrađeni su nekoliko terena za košarku, mali fudbal, rukomet i odbojku, postoje i sedam obeleženih planinskih pešačkih staza, kao i staza za mountain bike i trčanje. Uređeno je i nekoliko parkova za decu s pratećim mobilijarima, a za odrasle drveni stolovi s nadstrešnicama. Sa Avale kao početna tačka se organizuju planinarske ture do Kosmaja ili do drugih destinacija


3 коментара:

  1. Imam sreću da živim u podnožju Avale, ne zna se da li je lepše leti ili zimi, a moja deca uživaju u zelenoj oazi nadomak Beograda! Svakako je treba posetiti!

    ОдговориИзбриши
  2. Sve preporuke za posetu Avali, svima koji još tamo nisu bili. Lično sam oduševljenja kako arhitektonskim segmentom, tako i prirodom. Licno mi je prevoz bio problem, ali i to sam resila uz iznajmljivanjem automobila rent-a-car Beograd.

    ОдговориИзбриши
  3. Da se nadovežem na Dacin komentar. Obilazak Beograda rent a carom je možda najbolja solucija. Zato što u okolini Beograda ima dosta toga da se vidi, ne samo Avala, nego i Kosmaj, Vimenicijum, Kladovo, Fruška Gora, banje, itd itd. Sa automo je daleko lakše i jednostavnije.

    ОдговориИзбриши