недеља, 5. април 2015.

Kako se kategorišu apartmani u Beogradu

Kategorije apartmanskog smeštaja u Beogradu


Pod apartmanima se, u smislu kategorizacije, podrazumeva deo stana ili kuće u kojem se turistima pružaju usluge smeštaja, a mogu se pružati i usluge ishrane. Ono što je bitno da bi neki smeštaj dobio status apartmana je da gost u njemu može i samostalno spremati hranu.
Kao i hotelski smeštaj, i privatni smeštaj može biti raznolik, po obimu i kvalitetu onoga što se nudi. Zato se i u privatnom smeštaju vrši kategorizacija, kako za apartmane, tako i za kuće, sobe i seoska domaćinstva.

Apartmanski smeštaj može imati od jedne do četiri zvezdice, u zavisnosti od broja poena koji dobije pri ocenjivanju. Kategorizacija apartmana u Beogradu vrši se po standardima propisanim od strane nadležnih organa, a po sledećim elementima:
  1. spoljni izgled objekta i hortikulturno uređenje
  2. parking i garaže
  3. ulaz
  4. prijem gostiju
  5. opremljenost apartmana
  6. kvalitet uređenja i opreme
  7. ostale usluge i pogodnosti

Izgled i ulaz u apartman


Kada je u pitanju spoljni izgled, više poena dobiće apartmani kod kojih su završni radovi izvedeni materijalima visokog kvaliteta. Složićete se da ovo može donekle da utiče na sveukupan utisak gosta, ali ne bi trebalo da bude od presudnog značaja za izbor smeštaja. Pogtovo ako se radi o stanu u stambenoj zgradi, gde pojedinac ne može mnogo da utiče na kvalitet i dinamiku radova na održavanju fasade, stepeništa i sl. Mnogo je važnije kakav je sam apartman, od toga kakva mu je fasada.



Što se parkinga tiče, apartman sa 4 zvezdice mora da ima obezbeđeno natkriveno parking mesto uz objekat u kome se apartman nalazi. Ostale kategorije smeštaja ne moraju da imaju obezbeđen parking za goste. Ipak, u Beogradu ćete naći veliki broj apartmana koji nude i ovu mogućnost, bilo da je u pitanju parking mesto ispred zgrade ili mogućnost parkiranja u nekoj obližnjoj garaži. Ako dolazite autom u naš glavni grad, svakako treba da mislite i o tome. Parkiranje u Beogradu, pogotovo u gradskoj zoni, ume da bude baš veliki problem.



Prilaz apartmanu i ulaz moraju da imaju obezbeđenu spoljnu rasvetu. Pored toga, za dve ili više zvezdica, ulaz u smeštajnu jedinicu mora da bude iz zasebnog hodnika ili predsoblja.
Treba obezbediti i osobu za prijem gostiju, a za apartman sa četiri zvezdice, ta osoba bi trebalo da govori bar jedan strani jezik.


Šta sve apartman mora da ima? 



Što se tiče samog apartmana i njegove opremljenosti, vrednuju se sledeće stavke:

- površina

Najmanja površina koju mora da ima da bi se kategorisao kao apartman je 26 m2. Od 19 m2 do 25 m2 svrstava se u apartman tipa "studio".

- opremljenost

Ovde su propisani brojni standardi i zahtevi: od dimenzija kreveta i broja jastuka, preko broja utičnica, tehnike (klima, tv, internet), do detalja kao što su pribor za šivenje i štampana obaveštenja o sadržajima i uslugama koje su gostu na raspolaganju.
Apartmani koji se u današnje vreme nude na tržištu Beograda uglavnom su luksuzno opremljeni, vodi se računa o svakom detalju, i primetan je trud njihovih vlasnika da gost tokom boravka bude zadovoljan i ponese pozitivne utiske.


- kuhinja i prostor za ručavanje

Ono što svaki apartman mora da ima u kuhinji su:
  • sudopera sa toplom vodom
  • frižider
  • šporet sa barem dve ringle
  • aspirator
  • kuhinjske elemente za odlaganje posuđa
  • posuđe za pripremu hrane
  • čaše, tanjiri i ostali pribor prema broju kreveta
  • trpezarijski sto i stolice prema broju kreveta
  • kanta za otpatke, stoljnjak, salvete...


- kupatilo

U kupatilu, pored toaleta mora da postoji i kada ili tuš kabina sa zavesom, i prostirka za noge. Apartmani sa dve ili više zvezdice moraju da obezbede još fen za kosu, šampon i kupku, a oni koji su u najboljoj kategoriji još i dodatne peškire i kozmetički pribor.


Kvalitet uređenja i opreme 


Postoje tri kategorije kvaliteta, i to:
  1. standardni sa tipskom opremom, za apartmane sa jednom do tri zvezdice
  2. prvoklasni, gde je apartman opremljen nameštajem manjih serija i usklađen sa enterijerom, za apartmane sa 4 zvezdice
  3. ekskluzivni, sa luksuznim nameštajem, koji donosi dodatne poene pri ocenjivanju apartmana


Od ostale opreme i usluga, apartmani koji žele da dobiju tri ili četiri zvezdice, morali bi da obezbede još i:
  • promenu posteljine na zahtev gosta
  • pribor za prvu pomoć
  • pribor za peglanje
  • smeštaj za kućne ljubimce


Sada kada imate u vidu koje sve kriterijume jedan apartman mora da zadovolji, jasno vam je da je kvalitet ovog smeštaja uporediv sa hotelskim, kao i cene. Zato za svoj sledeći boravak u Beogradu izvršite rezervaciju apartmana na nekoj od dobrih lokacija, i uživajte u prednostima svog izbora. Posebno se isplati za boravak porodice, ili veće grupe ljudi, gde cena noćenja po osobi bude zaista povoljna.

1 коментар:

  1. Vrlo koristan tekst. Uz ovo objasnjenje kategorizacije jasije je sta se podrazumeva pod odredjenom kategorijom i zvezdicom za odredjeni privatni smestaj tj. apartman.

    ОдговориИзбриши