Šta posetiti u Beogradu

Beograd za putnike namernike


Posle januarskih praznika i proslava, dolazi vreme kada treba misliti o proleću i putovanjima. Dugački odmori čuvaju se za leto i more, a pet do sedam dana je prava mera za obilazak gradova i metropola. Za takve ture treba se pripremiti unapred, istražiti grad i okolinu i isplanirati šta sve želite da obiđete, vidite, probate...

Beograd je jedna od destinacija koju iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista. Ako ste se i vi odlučili da upoznate našu prestonicu i uživate u boravku, evo šta treba da uradite kako bi vam dani provedeni u Beogradu ostali u lepom sećanju:


 1. Najpre obezbedite smeštaj. Predlažemo da iznajmite neki od komfornih, lepo opremljenih apartmana u širem centru. Koštaće vas manje od hotela, a dobićete neuporedivo više na kvalitetu i komoditetu.
 2. Isplanirajte prevoz. Ako dolazite automobilom, proverite kakva je situacija sa parkiranjem, proučite parking zone i garaže. Proverite koje linije voze od aerodoroma, autobuske ili železničke stanice. Ukoliko ste u prilici, iznajmite auto.
 3. Napravite spisak lokaliteta i zanimljivosti koje želite da obiđete u Beogradu, i uživajte u boravku.


Šta ne propustiti u Beogradu


Na ovo pitanje teško je dati sažet odgovor. Ono po čemu je Beograd naširoko poznat, sasvim sigurno su: tvrđava Kalemegdan, Knez Mihajlova ulica i Skadarlija. Pored toga postoje još mnoga mesta, lokacije i atrakcije koje treba videti, da biste stekli kompletan utisak o Beogradu i ljudima koji u njemu žive.
Ovde želimo da vam predstavimo neke manje poznate načine da prođete kroz naš grad i mesta koja Beograđani rado posećuju.

Beogradske šetnje. Ovo su pešačke ture kroz Beogad, putovanje kroz prostor i vreme. Bilo da se odlučite za Muzički vremeplov, Slatki Beograd, Književni vodič, ili odlučite da krenete Teslinim stopama, sigurno ćete čuti i naučiti ponešto o Beogradu iz malo drugačije perspektive. Programi traju dva do tri sata, a o satnici i ostalim detaljima možete se informisati na ovom sajtu.

Panoramsko razgledanje Beograda. Još jedan vrlo popularan način da se upoznate sa gradom - autobuska tura kroz Beograd. Vožnja otvorenim turističkim autobusom koja traje nešto više od sat vremena. U toku obilaska može da se koristi audio-vodič na srpskom, engleskom, ruskom, francuskom i nemačkom jeziku. Na taj način ćete saznati najvažnije i najzanimljivije podatke o lokalitetima koji se obilaze. Od marta do oktobra saobraća i turistički tramvaj. Vožnja je besplatna i traje oko 60 minuta.Podzemni Beograd. Da li ste znali da Beograd ispod Beograda krije više od stotinu pećina, tunela, prolaza, koji su vezani za razne periode njegove istorije? Od Rimljana, preko Turaka do Austrougara - svi su ostavili poneki trag i pečat svoje vladavine. Čućete kakve su se sve političke i špijunske priče odvijale u podzemnom Beogradu, i za kraj se počastiti vinom u vinskom lagumu. Tura se organizuje na srpskom i engleskom jeziku.

Beograd sa reka. Divan način da upoznate grad i iz ove perspektive. Pogled na Kalemegdan će vam sigurno ostati u sećanju, kao i plovidba ispod beogradskih mostova. Videćete i mesto gde se Sava uliva u Dunav. Kažu da na tom mestu treba pomisliti želju, i da ćete zauvek ostati sa osobom koju tada uhvatite za ruku. Pored krstarenja možete rezervisati i ture koje nude večeru na brodu, a nakon toga čak i prenoćište u luksuzno opremljenim kabinama.Ada Ciganlija. Najlepša zelena oaza u Beogradu. Veštačko ostrvo puno zelenila i hladovine, na samo 5 km od centra grada. Odličan izbor za šetnju, kafenisanje, aktivan odmor, uživanje u prirodi. Ako ste u prilici, dodjite na Adu brodićem sa novobeogradske strane. Kažu da je to doživljaj koji se ne propušta. Čak i kada nije sezona kupanja, obiđite jedan krug peške, na biciklima, rolerima ili u voziću.Ovo je i jedino mesto u Beogradu gde možete isprobati bandži skok. Za mališane prepručujemo Ada Safari, mini zoo vrt gde mogu da se druže sa životinjama dok uživate u predahu.

Dunavski i Savski kej. Savršeni za laganu i opuštenu šetnju pored reke. Do njih lako možete stići bilo da idete prevozom ili autom, a opet su dovoljno daleko od gradske buke i užurbanosti. Ovde ljudi dolaze da uživaju, odmaraju, razgovaraju... Duž čitavog keja načičkani su kafići, restorani, splavovi, u kojima možete da napravite pauzu, osvežite se, ručate ili večerate.

Botanička bašta Jevremovac. Još jedno mesto za odmor i opuštanje u samom centru grada. Prostire se na 5 hektara, i u njoj možete da vidite preko 250 vrsta drveća, i više od 750 vrsta biljaka sa naših prostora, ali i iz raznih egzotočnih predela. Pre desetak godina u jednom delu Botaničke bašte je otvoren Japanski vrt, uređen i opremljen u skladu sa japanskom kulturom i principima uređenja. Za mnoge je upravo on najlepši i najromantičniji deo ovog kompleksa.Konak kneginje Ljubice. Jedna od stalnih postavki Muzeja grada Beograda - Enterijeri beogradskih kuća 19. veka. Izloženi su brojni predmeti iz tog perioda koji su pripadali predstavnicima dinastije Obrenović. Ono po čemu se ovaj muzej izdvaja je izvođenje monodrame "Na kafi kod kneginje Ljubice", petkom u 17h i subotom u 11h. Kroz životnu priču Ljubice Obrenović posetioci se na zanimljiv način upoznaju sa životom u Beogradu i Srbiji u 19. veku.

Dečiji muzej. Mesto koje ne treba propustiti ako u Beograd dolazite porodično. Dečiji muzej otvoren je u okviru Muzeja nauke i tehnike. Sastoji se iz dve celine - Muzej igračaka i interaktivni deo. U prvom deli izložene su igračke  i eksponati iz perioda 1920-1970, godine. Deca mogu da vide kako su se nekada igrali njihovi vršnjaci, kako su izgledali prvi računari... Interaktivni deo koristi savremenu tehnologiju da najmlađe, kroz igru i zabavu,  upozna i zainteresuje za nauku i tehnologiju.Planetarijum. Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" organizuje projekcije u planetarijumu na Kalmegdanu. Savršen način da se upoznate sa zvezdama i sazvežđima, kretanjem nebeske sfere i ostalim nebeskim telima. Možete da vidite kako izgleda nebo iznad južne polulopte i koje su to zvezde koje nikad ne vidimo. Projekcije se održavaju subotom i traju oko sat vremena. Na sajtu društva se treba informisati o tačnom datumu i vremenu održavanja.

Umesto zaključka


Ovo su samo neki od sadržaja koje možete da posetite u Beogradu. Da biste osetili pravi duh ovog grada, morate da obiđete i njegove parkove, pijace, okolna izletišta. Da odete u bioskop ili pozorište, posetite Sajam knjiga, Beer fest ili Bemus. Bilo da ste ljubitelj aktivnog odmora, ili vam treba nekoliko dana mira i opuštanja, možete za sebe da pronađete odgovarajuće mesto.

To je grad bogate kulture i istorije, i ima još mnogo toga da ponudi. Jedna stvar je sasvim sigurna - neće vam biti dovoljan samo jedan dolazak.

3 коментара:

 1. Odlicna i raznovrsna mesta su u ponudi koja se mogu videti u Beogradu, a i grad je kome se treba iznova vracati.

  ОдговориИзбриши
 2. Postoji jos dosta destinacija u Beogradu koje treba dovesti u pristojno stanje kako bi turisti imali u cemu da uzivaju.

  ОдговориИзбриши
 3. Idealno vreme za kupanje na Adi sada, odmaranje i rashladjivanje tokom ovim vrelih letnjih dana...

  ОдговориИзбриши