недеља, 12. јул 2015.

Skrivene oaze Beograda

Ukoliko volite boravak u prirodi, nekoj lepoj šumi i tražite mesto za izlet, a to mesto za vas podrazumeva blizinu vode, ne morate izabrati tradicionalne lokacije poput Košutnjaka, Ade Ciganlije ili Avale. Na obodima Beograda, a i njemu samom možete pronaći idealna mesta za odmor u letnjem periodu, a i u ostalim godišnjim dobima

Nautičko selo ili “Biser na Savi“ se nalazi u Boljevcima, sa kompleksom od 16 kućica na vodi i sa marinom. Idealno je mesto za odmor, rekreaciju i ribolov. 


Zabran se nalazi neposredno uz Obrenovac i jednim svojim delom izlazi na Savu. Očekuje vas piknik prostor, pešačko-biciklistička staza, trim-staza, pejntbol teren, a šuma je idealna i za decu, streličare, šahiste i pecaroše.

Ada Međica je ostrvo smešteno nedaleko od novobeogradskih blokova, ima malu plažu koja se nalazi na kraju ove zelene oaze na vodi, a na svojim obalama sojenice i splavove okružene šumom. Idealno je mesto za sve koji vole prirodu, žele mir, ali i za avanturiste i pustolove, jer pomalo deluje kao džungla.

Duboki potok je jezero u šumi, ispresecano brojnim manjim izvorima i potocima, a nalazi se na oko dva kilometra od centra Barajeva i nije teško do njega doći. Do jezera vas usmeravaju putokazi, a postoji i parking za automobile. Omiljeno je odredište brojnim ljubiteljima prirode, posebno ribolovcima, a uređena je i šljunkovita plaža.



Mala oaza je odmaralište koje se nalazi na obali Dunava, tačnije na trećem kilometru puta od Grocke prema Smederevu, a mesto je idealno za sve koji žele da se odmore ili rekreiraju. Preporuka je da se pored odmora u okolimi obiđite manastir Rajinovac, Rančićevu kuću, otkrijete arheološko nalazište vinčanske kulture, kao i druge lepote Grocke.

Bojčinska šuma se nalazi kod Surčina, atamo čete zateći trim-staza, školu jahanja, „Bojčinsku kolibu“ sa odličnim srpskom specijalitetima i svašta još zanimljivo, a nedaleko odatle se nalaze i salaš Stremen, manastir Fenek i ribnjak Živača.

Lipovačka šuma je biser izletničkog i lovnog turizma, a zapravo je kompleks koji se prostire na 1.200 hektara i pruža izuzetne uslove za odmor i rekreaciju u prirodi. Nalazi se na obodu Beograda, pored magistralnog puta Beograd - Čačak, između opština Čukarica i Barajevo. 



Izletište Trešnja predstavlja izletište sa podavalskim jezerom i istoimenom šumom, a nalazi se na oko 30 km od centra Beograda ili 15 km od Sopota. Na obali jezera i okolnim proplancima postoje površine gde izletnici mogu da provedu prijatno vreme uz roštiljanje, druženje i sportske aktvnosti.

Bela stena se nalazi na desetak kilometara od centra Beograd, na dunavskom ostrvo Šveb. Priroda je gotovo netaknuta, a naseljen je samo tzv. Špic, dok je veći deo pod šumom. Zanimljivo je da ostvro ima peščanu plažu i dobru ponudu hrane i mesta za odmor.


Markovačko jezero  se nalazi južno od Mladenovca, 60 kilometara od centra Beograda, u podnožju planine Kosmaj i Važi za jedno od retkih beogradskih jezera koje je opremljeno dobrom pratećom infrastrukturom, dozvoljeno je postavljanje šatora, raj je za sportske ribolovce i izletnike.

Za pustolove koji vole da se sklone od gužve, prevelikog saobraćaja i da se opuste u gotovo netaktutoj prirodi, mogu svoje slobodno vreme u poseti Beogradu pored obilazaka znamenitosti da iskoriste i na ovim prirodnim oazama koje Beograd čuva.

1 коментар:

  1. Odlican tekst, za pola od navedenih mesta nisam znao, a toliko vec zivim u Beogradu. Moram to popraviti verujem da su predivni baz zato sto se tako malo zna o njima

    ОдговориИзбриши