уторак, 30. јун 2015.

Piknik na izletištima Beograda

Ako u Srpsku prestonicu dolazite sa beogradskog aerodroma ili pristižete na autobusku ili železnicku stanicu u centar grada, možda vam se u prvom trenutku neće učiniti da je mesto koje ima dovoljno zelenila i „prirodnih oaza“ gde se može provesti lepo vreme i maksimalno uživati u čarima prirode. Zapravo, to nije sasvim tačno. Beograd i okolina Beograda su puni prelepih parkova i izletišta u kojima ljubitelji prirode mogu uživati i provoditi kvalitetno vreme daleko od gratske vreve i buke.



Najpoznatija izletišta Beograda

Avala

Jedno od najpoznatijih beogradskih izletišta je Avala koja je, naročito vikendima i praznicima kada je lepo vreme uvek puna. Na Avali se može šetati, baviti se sportom, roštiljati, voziti bicikla, ali i popeti na Avalski toranj sa kojeg „puca pogled“ na grad. Kod restorana Čarapićev brest obezbeđen je poseban prostor za roštiljanje, pa je dovoljno da, pored dobre volje i mesa, ponesete samo set za roštiljanje. 

Spomenik Neznanom junaku na Avali je takođe mesto koje ne treba preskočiti kada ste već u prilici da posetite ovako lepo mesto na koje su beograđani izuzetno ponosni.



Ada Ciganlija

Pored Savskog jezera koje je odlično mesto za kupanje i sunčanje u letnjem periodu, između igrališta za košarku i tenis, posebno je ograđen prostor namenjen paljenju vatre za roštilj i idealno mesto za ljubitelje piknika, pa se tu bezbedno mogu pripremati specijaliteti sa roštilja. Osim plivanja u jezeru, tu su i tereni za razne sportove i staze za bicikliste i vozače rolera, Avantura park, razna vežbališta, sklijanje na vodi i druge stvari za razonodu i dobar provod pod otvorenim nebom.

Košutnjak

Košutnjak je prava zelena oaza Beograda koja je vrlo blizu samom centru grada. Nalazi se na površini od 330 hektara i na nadmorskoj visini od 250 m. Poznata je po mnogo čemu, a jedna od znamenitosti je Hajdučka česma, jednog od retkih javnih izvora u gradu s kojeg može da se pije voda, a ima i dovoljno stolova i klupa, odličnih za ručak u prirodi. Ukoliko želite da spremate roštilj, moraćete da ponesete ceo set sa sobom, jer to u ovom parku nije obezbeđeno. Ono što zasigurno imate je boravak u prelepoj prirodi, vazdušnu banju u svakom smislu, terene za košarku, fudbal i rukomet, ali i trim-stazu i teretana na otvorenom.



Zvezdarska šuma

Zvezdarska šuma se nalazi na desnoj strani reke Dunav, na 254 m n.v. i odličan je izbor za vikend-roštiljanje i boravak u prirodi. Posebno je zanimljiva za decu koja mogu da se zabave na igralištima s ljuljaškama i klackalicama. U centralnom delu parka se može pripremati hrana. U parku Zvezdarske šume su uređeni i trim-staze i tereni za boćanje, fudbal i košarku.

Titov gaj

Titov gaj je park koji se većim delom prostire u Velikom Mokrom Lugu. Memorijalni je kompleks sastavljen iz tri dela: Stepin lug, Titov gaj i Lipovica. Ova šuma pravi je skriveni raj, jer nije popularna kao ostala izletišta u Beogradu, a savršena je za miran odmor i roštiljanje. U parku na oko 11 hektara moguće je organizovati razne sportske i rekreativne aktivnosti, druženje sa prijateljima i dobar provod za sve generacije.



Zaključak:

Pored lepog centra grada, dobrog noćnog provoda, arhitekture koja je tipočna za jedan jugoistočni evropski grad, Beograd nudi i mnoštvo drugih stvari koji su često nepoznati turistima, a koji ih mogu vrlo prijatno iznenaditi kada na dan, dva ili duže rezervišu smeštaj u Beogradu i potraže dobra mesta za razonodu i piknik.

2 коментара:

  1. Ja volim Kosutnjak. Kada posetioc zadje u dobro ocuvanu sumu, kao da je izasao iz velikog grada i usao u jedan novi svet daleko od gradske vreve i utonuo u spokoj i mir. Jos jedno takvo mesto je i Ada Medjica. Volio bih da imam neku sojenicu ili montaznu kucicui gde cu moci da odorim mozdane vijuge.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je Ada Ciganlija omiljeno izletiste, pogotovo popodne/predvece kad se razidju kupaci. Moze lepo da se seta i uziva.
    Treba imati u vidu da su vikendom uglavnom guzve po izletistima, pa ako neko vec dolazi u Beograd na odmor, da bira radne dane za obilaske.

    ОдговориИзбриши