петак, 23. октобар 2015.

Zdravstveni turizam u Beogradu

Razvoj zdravstvenog turizma


Danas turizam više nije samo odmor i putovanje. Osim avanture i upoznavanja sa novom zemljom, odmora na moru, planini ili banji, ljudi putuju i iz mnogih drugih razloga. Pisali smo već o poslovnom turizmu i tzv. bleisure turistima, koji spajaju lepo sa korisnim. Jedan vid turizma sličan tome je i zdravstveni turizam.

Nekada je ovaj vid putovanja bio rezervisan za odlaske u banje i lečilišta, na terapije koje bi prepisao doktor. Onda su postale popularne "vazdušne banje" - boravak na planini i čistom vazduhu. Ali vremenom su ova putovanja počela da se razvijaju i u drugom pravcu.



Za naš standard možda i ne izgleda tako, ali zdravstvene usluge u Srbiji su među jeftinijima u regionu i šire, čak i usluge u privatnom sektoru. Standard nam je takav da ih koristimo samo kada moramo. Ali ljudima sa boljim životnim standardom (dobar deo Evrope, USA...) svakako su u rangu prihvatljivog, pa čak i veoma isplativog, kad se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta.
Prema nekim istraživanjima, Amerikancima je, recimo, isplativo da plate avio kartu do Evrope da bi tu popravili zube, uradili liposukciju, ili čak i neki složeniji hirurški zahvat.

Kada je Beograd u pitanju, zdravstveni turizam se najviše razvija u oblasti stomatologije, estetske i očne hirurgije. Mada neke klinike, čak i državne zdravstvene ustanove, nude razne pakete usluga koje se mogu platiti: sistematske preglede, specijalističke preglede, razne intervencije...


Gde se smestiti u Beogradu?


Iako su najčešće u pitanju lakši zahvati, potrebno je odvojiti nekoliko dana da se intervencija obavi i pacijent oporavi pre odlaska kući. Zato je neophodno da se nađe odgovarajući smeštaj u Beogradu.
Nekada su hoteli bili skoro jedina opcija, ali slobodno možemo reći da je danas apartmanski smeštaj sve traženiji.



Kao i u hotelu, i ovde imate svoj mir i privatnost, uz mnogobrojne prednosti:
  • veći i komforniji prostor na raspolaganju - možete da izaberete jednosobni ili dvosobni apartman
  • bolja opremljenost raznim uređajima, pored interneta i KATV koji se podrazumevaju
  • fukcionalna kuhinja, što znači da obroke možete da pripremate prema svojim potrebama i ne morate da tražite restorane, pekare i brzu hranu
  • plaćate najam po apartmanu, a ne po osobi, pa vam ne utiče na cenu smeštaja ako sa sobom povedete supružnika, prijatelja, ili nekog drugog člana porodice (a može vam mnogo značiti da neko blizak bude uz vas u tom periodu)
  • u apartmanu možete da napravite mini-kancelariju, i obavljate deo poslova, ako je vaše prisustvo važno u nekim segmentima


Što se tiče održavanja higijene, apartmani se uglavnom pripreme za gosta i sređuju nakon njegovog odlaska. Ali uvek sa vlasnikom možete da dogovorite i drugačiju dinamiku, da se čišćenje i zamena peškira i posteljine češće obavlja dok ste vi tu.

Lokaciju apartmana takođe možete da izaberete prema svojim potrebama - blizina klinike, prevoza, ili apartman sa parkingom ako dolazite svojim autom.



Rešavanje zdravstvenih ili estetskih problema često nije nešto u čemu može da se uživa dok traje sam proces. Zato ugodite sebi: nađite dobar i ugodan smeštaj, isplanirajte da obiđete neka zanimljiva mesta u gradu. Boravak u Beogradu vam može ostati u lepom sećanju, bez obzira na povod kojim dolazite.

3 коментара:

  1. Zdravstveni turizam je na veoma visokom nivou u zapadnoj Evropi. Srbija i Balkan imaju pružaju znatno povoljnije zdravstvene usluge, a kada se tome doda i lepota naših krajeva, to može biti odlična kombinacija. Pozdrav od kolega iz turizma Kombi prevoz Svajcarska

    ОдговориИзбриши
  2. U Srbiji postoje odlične , stručne i kvalitetne zdravstvene institucije, posebno u privatnom sektoru. Postoje stomatološke ordinacije, klinike za presadjivanje kose, klinike za estetsku hirurgiju, za lečenje nepolodnosti, za neke hirurške intervencije, itd, itd. Neke od njih imaju i svoje smeštajne kapacitete, čime zaokružuju svoju uslugu, ali ovakvi apartmani koji su blizu i koji imaju udobnost su izuzetno važni.

    ОдговориИзбриши
  3. Da bi zdravstveni turizam u Beogradu i Srbiji bude stvarno razvijen, potrebno je srediti još nekoliko stvari, više kvalitetnih bolnica, lekara mislim da ima, bolji marketing i mogućnost da pacijenti dolaze privatnim avionima. Postoji aerodrom u Kraljevu, u Nišu, u blizini tih aerodroma treba da se naprave bolnic

    ОдговориИзбриши