петак, 12. јун 2015.

Šta poneti na put?

Odabrali ste destinaciju, našli smeštaj, isplanirali prevoz. Vreme je da spakujete kofere. E, to ume da bude onaj teži deo. Šta spakovati, koliko stvari poneti? Ne biste da preterate, ali ne valja ni kad nešto zafali. Koja je ta prava mera? Odeću i obuću ćete lako odabrati, međutim treba poneti (ili ostaviti) i neke sitnice koje će vam putovanje učiniti lepšim, a odmor nezaboravnim.

Smernice za pakovanje


Odabir stvari koje nosite na put pre svega zavisi od toga kuda putujete, i sa kojim razlogom, da li idete na letovanje, poslovni put, ili neko proputovanje. Zatim, zavisi u kakvom smeštaju odsedate:
  • hotel
  • apartman
  • hostel
  • kamp



Treba uzeti u obzir i prevozno sredstvo kojim se ide. Za avionski prevoz bitna je težina, kod autobusa i voza situacija je malo drugačija. Čak i ako idete sopstvenim ili iznajmljenim autom, ograničeni ste veličinom gepeka.


Ako ste smešteni u hotelu, u zavisnosti od kategorije znate šta možete da očekujete. Osnovno je da vas dočekaju čisti peškiri i sapun. U boljim hotelima dobićete i papuče, bade mantil i kapu za tuširanje, a ponegde čak i pribor za šivenje i čišćenje obuće. Kupatilo bi trebalo da bude opremljeno fenom za kosu. Svakako se raspitajte pre puta, ništa nemojte da pretpostavljate.


Apartmanski smeštaj


Kada ste smešteni u apartmanu, situacija je malo drugačija. Apartmani nude veći komfor, čak i ako imaju manje zvezdica.
Čista posteljina i peškiri se podrazumevaju, a o menjanju se možete raspitati prilikom rezervacije. To može da bude stvar dogovora.
Što se tiče aparata, apartmani za izdavanje su najčešće opremljeni raznim sitnicama koje vam boravak čine prijatnijim. Fen i pegla spadaju u standarnu ponudu, pa ne morate da brinete da li će se garderoba izgužvati. Čak i ako ne stignete da je opeglate pre puta, nije problem. Možete dozvoliti sebi da spakujete i neke "osetljivije komade", a i više mesta će ostati u koferu.
Pored TV-a, skoro svi apartmani imaju obezbeđen i internet (WiFi ili kablovski). Zato slobodno ponesite laptop ili tablet, ako ste ljubitelj savremene tehnologije i volite da se opustite uz surfovanje po netu.



Kada je opremljenost kuhinje u pitanju, tu se najlakše može uočiti prednost apartmanskog smeštaja u odnosu na hotele. Pre svega, frižider koji možete da punite (i praznite) po želji, bez dodatnog plaćanja. Osnovno posuđe, da pripremite čaj, kafu ili neki drugi napitak uz koji uživate. Ujutru ne morate sanjivi da silazite u hotelski restoran, možete kafu da popijete u krevetu ili na terasi. Ne morate da smišljate kako da spakujete kuvalo i šolje, pa će vam u koferu ostati više mesta za još jedan par obuće, tašnu za večernji izlazak, ili neku drugu sitnicu koje biste se inače odrekli.

Ono što obavezno treba da ponesete je:

  • foto aparat
  • ranac za duže šetnje ili izlete
  • kačket ili šešir
  • naočare za sunce
  • kopije ličnih dokumenata, u slučaju gubitka ili krađe
  • punjač za telefon



Mali saveti za kraj


Bez obzira na prevoz kojim putujete, savetujemo da u manju torbu (ručni prtljag) spakujete osnovnu ličnu higijenu (pastu i četkicu za zube, sapun) i čist veš za jedan dan. Na putu se nekad dese i nepredviđene stvari, koje mogu da budu manje neprijatne ako ste donekle pripremljeni. Otkaže se let, pokvari autobus ili auto. Ako budete prinuđeni da negde prespavate, nećete morati da preturate po koferu, a kada je avio prevoz u pitanju možda nećete biti u prilici ni da dođete do prtljaga.


2 коментара:

  1. U hostelu dobijete obicno krevet sumnjive cistoce, sa posteljinom koja mirise na deterdzent, dobijete i cimere, a tu kako vam se zalomi. Drugo morate sve sami .

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман15. јун 2015. 11:05

    Dobri i korisni saveti. Rucni prtljag sa neophodnim stvarima je neophodan, a narocito kada letimo avionom.

    ОдговориИзбриши