понедељак, 15. јун 2015.

Leto u Beogradu na Adi Ciganliji

Ako planirate da posetite Beograd u letnjim mesecima, trebalo bi da znate da je Beograd ne samo grad na dve reke, već I grad koji ima veštačko jezero zvano Ada Ciganlija, beogradsko kupalište, savsko kupalište, beogradsko more ili jednostavno Ada i koje je zapravo poznato i kao Savsko izletište koje u letnjem periodu, a naročito vikendom, primi dnevno i do 300.000 kupača I posetilaca. Prema podacima Uprave Ade Ciganlije u proteklih 5 godina broj posetilaca varira, ali se uglavnom kreće u sezoni jun, juli i avgust od 1,5 miliona do čak 4,5 miliona posetilaca.



                                        Malo o istoriji beogradskog izletišta

Mnogi veruju da ime poznatog beogradskog savskog izletišta i kupališta ima neke veze sa Ciganima, ali etimolizi smatraju da naziv potiče iz keltskog jezika „Singa-Lia“ koje znači ostrvo i podvodno zemljište. Naziv dočarava promenljivost vodostaja reke Save, pa je pri niskom vodostaju bila „Singa“, a pri visokom Lia. „Sigalija“ se vremenom pretvorila u „Ciganlija“.

Knez Miloš Obrenović je 1821. proglasio ju je za državno i narodno dobro što je ostalo i do dana današnjeg. Branislav Nušić ju je nazvao „Vodeni cvet“ i tu osnovao istoimene satirične novine.

Sve do sredine prošlog veka Ada Ciganlija je bila ostrvo, a onda je 1967. godine pregrađivanjem desnog rukavca postalo poluostrvo, okruženo nasipom i omeđeno Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane. Zajedno sa Adom Međicom (ostrvom usred reke Save) i delom Makiškog polja, ona obuhvata oko 800 hektara.

                              Flora i fauna Ade Ciganlije

Zahvaljujući blagotvornoj kombinaciji uticaja vodenih površina i šumskih kompleksa koji su pre svega sačinjeni od hrasta, bresta, zelenog jasena i američke topole, sama Ada ima posebnu mikroklimu. Ona se odlikuje nižim letnjim dnevnim temperaturama u odnosu na ostale delove grada, tako da pogoduje svima naročito kada su velike vrućine.


Pored toga što Adu vole beograđani, turisti i posetioci srpsle prestonice, vole je i životinje, pa su tu brojne zajednice ptica, među kojima su i neke ugrožene vrste kao na primer mali vranci, zatim Adu naseljavaju i divlje patke, ali i fazani i prepelice.

           Kako provesti leto u Beogradu na Adi Ciganliji?

Sezona na Adi Ciganliji zvanično počinje početkom juna meseca i tada počinje nezaboravni provod na ovom lepom mestu.

Šta sve možete korisno da radite na Adi?

Ukoliko vam je kupanje i zabava u vodi kao primarna stvar možete:
  • Plivati u jezeru,
  • Skijati na vodi, 
  • Voziti pedolina,
  • Voziti kajak ili kanu,
  • Jedriti na dasci i sl.

Ukoliko velite jogu, postoji Yoga park kod kružnog toka gde se često održavaju časovi joge na otvorenom i gde je poseban uzitak vežbati u lepoj prirodi.

Sportove koje možete upražnjavati na beogradskog izletištu su sledeći:
  • Tenis,
  • Bagminton, 
  • Odbojka, 
  • Košarka, 
  • Odbojka na pesku, 
  • Korišćenje trim staze, 
  • Golf, 
  • Mini golf, 
  • Biciklistička staza za vožnju bicikala i rolera i sl.

Za one malo hrabrije tu je i Avantura park koja sa svojim spravama nudi nezaboravan provod, kao i Bungee jumping.

Za one koji u sebi gaje malog Robinzona Krusoa postoji i izdvojeni deo Ade koji se zove Ada Safari gde se kriju brojna iznenađenja za radoznale pustolove.

Kada vam je malo do predaha, tu su prelepi kafići koji nude dobro piće, neki imaju i odličnu ponudu hrane i naravno muziku koja je raznolika, ali sasvim odgovara ambijentu u kome se čuje.

Uveče ovo mesto postaje odlična lokacija za noćni život gde se čuje živa muzika, igra Salsa i ostali plesovi.


Zaključak:

Poseta metropolama u koje spada i Beograd ne mora nužno biti u jesen ili proleće, već se sasvim lepo može uklopiti i u posetu za vreme letnjig odmora, gde ćete vrlo lako iz bilo kog dela grada gde ste iznajmili apartmanski smeštaj moći da stignete do ove oaze usred grada i provedete nezaboravne trenutke.






3 коментара:

  1. sa svim se slazem, ali slazu se josh 500000 Beogradjana koji je posecuju. Sto ce reci - prevelika je guzva na Adi Ciganliji. Bar za mene

    ОдговориИзбриши
  2. Ada Ciganlija je jedan od bisera Beograda zato treba biti oprezan sta graditi da od tako lepog prostora ne naprave kiceraj.

    ОдговориИзбриши
  3. ada je divna radnim danom, vikendom su guzve ogromne
    ja nisam ljubitelj kupanja, ali volim da odem u setnju predvece, kad kupaci krenu kuci

    ОдговориИзбриши